hyster türkiye bir güvenlik kültürü oluşturmak

BİR GÜVENLİK KÜLTÜRÜ OLUŞTURMAK

 

Bir iş veya aktivite alışkanlık haline geldiğinde veya kestirme yollarla yapılmaya başlandığında, ‘otomatik pilot’ devreye girer. Bu durum hatalara neden olabilir ve dikkat dağınıklığı ile kestirme yollar, çalışanlar için ciddi sorunlara yol açabilir. Malzeme taşıma endüstrisinde güvenlik, forklift ve endüstriyel araç kullanımını kapsayan çok katmanlı bir yaklaşımdır. Her ortamın özel standartları olsa da güvenlik her alanda tutarlı olmalıdır. Ulusal dernekler güvenlik için belirli günler düzenlese de bununla sınırlı kalınmamalıdır.

İDARİ KONTROLLER

 

İdari kontroller genellikle yerel sağlık ve güvenlik kuralları ile hükümet düzenlemelerinin sonucudur, ancak bu düzenlemeler genellikle sadece asgari standartları belirler. Bu standartları oluşturan kişiler genellikle sahada çalışmazlar ve sadece ciddi kazalar olduğunda müdahale ederler. Etkili idari kontroller, organizasyonun kendi ortamını anlamasıyla şekillenmelidir. Saha koşulları, kullanılan araçlar ve bu araçların kullanımı dikkate alınmalıdır. Politikalar ve eğitimler düzenlemelere uygun olmalı, ancak saha özelinde bu standartları aşmalıdır. Organizasyonlar, uygulamalı rehberlik, yeniden eğitim veya denetim gibi önlemlerle bu hedefe ulaşabilirler.

MÜHENDİSLİK

 

Güvenliğin temeli, yılların mühendislik çalışmaları ve laboratuvar testleriyle atılır. İster bir tesis, ister endüstriyel bir araç için olsun, risk azaltma, tasarımın temel bir parçası olmalıdır.

 

Forklift operasyonları değerlendirildiğinde, genellikle verimlilik, taşıma kapasitesi gibi unsurlar göz önünde bulundurulur. Ancak mühendislik, son 50 yılda çok farklı bir forklift türü geliştirdi. Bu forkliftler yalnızca daha verimli olmanın yanı sıra aynı zamanda daha konforlu ve belirgin şekilde daha güvenlidir.

 

Eskiden gereksiz görülen üst koruma kafesleri, günümüzde operatörleri düşen nesnelerden korumak ve kritik görüş alanı sağlamak için sağlam ve sert bir şekilde tasarlanıyor. Ergonomi alanındaki gelişmeler de operatör güvenliğini arttırdı. Operatör Destek Sistemleri (OAS) ve mühendislik odaklı konfor, operatörlerin uzun saatler boyunca, geçmişte yaşadıkları ağrı ve yaralanmalardan kaçınarak forklift kullanabilmelerini sağlıyor. Ergonomik bel desteği, dolgu, kolay erişilebilir kontrol düğmeleri ve geniş görüş alanı, operatör güvenliğini önemli ölçüde arttırdı.

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR

 

Kontrol hiyerarşisinde, son savunma hattı Kişisel Koruyucu Ekipmanlar (PPE) olarak bilinir. Bu kategori, koruyucu başlık, eldiven, koruyucu gözlük takmak ve araç üzerindeki güvenlik özelliklerini kullanmayı içerir. Bu güvenlik unsuru ayrıca PPE’nin uygun bakımı ve korunmasını da kapsar. Tüm bu bileşenler güvenlik için mühendislik ile tasarlanmış ve belki de yönetim tarafından zorunlu kılınmış olabilir, ancak bunların uygulanması esasen operatör veya birey seviyesinde gerçekleşir.

 

GÜVENLİĞİ SEÇMEK

 

Güvenlik, nihayetinde bireysel bir seçimdir ve herkesin her durumda doğru kararı vermesi gerekir. Son on yılda güvenlik uzmanları, bu seçimlere odaklandı. Örneğin, koruyucu bir ürün mühendislik ile tasarlanmış olsa da operatörün bu koruyucuyu düzenli olarak kontrol etmesi gerekir. Her operatör, koruyucu ekipman kullanma kararını kendi güvenliği ve çevresindekilerin güvenliği için verir. Tüm kazalar teorik olarak önlenebilir. Her kazanın bir kök nedeni vardır ve bu neden anlaşıldığında, etkili önlemler alınabilir.